Bulharská kuchyně je jedna z nejpestřejších v Evropě, jejíž kulinární vlivy sahají až k thráckým, řeckým a tureckým kulturám. Jídlo je pro Bulhary velmi důležité a vždy tvořilo klíčovou součást jejich kulturní identity. Pravý gurmán vám potvrdí, že bulharská kuchyně je charakteristická svou jednoduchostí, svěžestí a bohatstvím chutí.
Typické bulharské ingredience
Bulharská kuchyně je známá svou pestrostí a využitím lokálních, sezónních surovin. Během podzimních a zimních měsíců se v bulharské kuchyni často využívají ovoce a zelenina jako jablka, hrušky, dýně, zelí, mrkev a cibule. Mimo to se zde hojně používá sýr, mléko, maso (zejména vepřové a kuřecí), luštěniny a obiloviny.
Podzimní speciality
Podzim je skvělou dobou pro ochutnání bulharských specialit. Hlavním podzimním jídlem je „kyopolou“ – směs opečených lilků, česneku, olivového oleje a někdy i rajčat a papriky. Další podzimní specialitou je „sarmi“, což jsou různě naplněné listy zelí nebo vinné révy. Naplní se obvykle směsí rýže a mletého masa.
Zimní speciality
Během zimních měsíců se v Bulharsku podávají teplá, výživná jídla. Oblíbenou zimní specialitou je „banitsa“, což je tradiční bulharský koláč z listového těsta, naplněný sýrem. Další oblíbenou zimní specialitou je „kavarma“ – pomalu vařený vepřový nebo kuřecí guláš s cibulí, paprikou a houbami.
Tradiční bulharské sladkosti
Bulharské sladkosti jsou stejně pestré jako jejich hlavní jídla. „Baklava“, sladký koláč z listového těsta naplněný ořechy a zalitý medem, je oblíbený v celé zemi. Další populární sladkostí je „garash“, což je čokoládový dort z ořechů a rumu.
Bulharské nápoje
Bulhaři jsou známí svými tradičními nápoji. V zimě se často pijí teplé nápoje, jako je „salep“ – teplý nápoj z mouky orchidejí s mlékem a cukrem, a „boza“ – sladký, mírně alkoholický nápoj z kvašených obilovin.
Kde ochutnat bulharskou kuchyni
Bulharsko nabízí mnoho možností, kde ochutnat autentickou bulharskou kuchyni. Sofie, hlavní město, je plné tradičních bulharských restaurací, ale také venkov nabízí spoustu možností. Například ve vesnici Koprivshtitsa, která je známá svou tradiční architekturou, najdete několik vynikajících tradičních restaurací.
Bulharská kuchyně je pestrou směsicí chutí a vůní, které odrážejí bohatou historii a kulturní rozmanitost země. Během podzimních a zimních měsíců Bulharsko nabízí řadu sezónních jídel a nápojů, které jsou zážitkem pro všechny smysly. Při návštěvě této krásné země nezapomeňte ochutnat tyto speciality, které vám nabídnou pravou chuť Bulharska.
Příště vám představíme několik tradičních bulharských receptů, které si můžete připravit doma a přivést si tak kousek Bulharska k vám.