Vánoční doba je magická doba v každém rohu světa, ale v Itálii je toto období ještě o něco výjimečnější. Italská vánoční tradice zahrnuje mnoho jedinečných pokrmů, které jsou pečlivě připravovány a sdíleny s rodinou a přáteli. V tomto blogovém příspěvku se zaměříme na různé druhy italských vánočních jídel a kde je můžete ochutnat.
Regionální vánoční jídla
Severní Itálie
V severní Itálii, zejména v Lombardii a Piemontu, vánoční stůl není kompletní bez ‚tortellini in brodo‘ (tortellini v masovém vývaru), které jsou tradičně podávány na Vánoční večeři. Dalším oblíbeným pokrmem je ‚panettone‘, sladký chlebíček plněný sušeným ovocem a kandovanými pomerančovými kůrami. V Benátsku je tradičním vánočním pokrmem ‚risi e bisi‘ (rýže s hráškem), což je pokrm, který se v Itálii obvykle podává na oslavách.
Střední Itálie
V Toskánsku a Umbrii je hlavním pokrmem ‚panforte‘, sladký, kořeněný chlebíček s ořechy a sušeným ovocem, který se podává během vánoční sezóny. V Římě a Laziu je tradičním vánočním jídlem ‚abbacchio al forno‘, jehněčí pečené v troubě s bylinkami a česnekem.
Jižní Itálie
V Neapoli a na Sicílii je tradičním vánočním jídlem ‚struffoli‘, malé kuličky z těsta smažené a obalené v medu a posypané barevnými cukrovými kuličkami. Dalším populárním vánočním pokrmem je ‚zeppole‘, sladké koblížky plněné krémem a posypané práškovým cukrem.
Kde ochutnat italské vánoční jídlo
K ochutnání tradičního italského vánočního jídla nemusíte cestovat až do Itálie. Mnoho italských restaurací po celém světě nabízí speciální vánoční menu, kde můžete ochutnat tyto jedinečné pokrmy. Zde jsou některé restaurace, které doporučujeme:
- Trattoria da Luigi v Římě je známá svým autentickým italským jídlem a během vánoční sezóny nabízí speciální menu s tradičními vánočními pokrmy.
- Osteria del Borgo Mensano, malá rodinná restaurace v Toskánsku, je ideální místo pro ochutnání panforte a dalších tradičních vánočních pokrmů.
- Pizzeria Brandi v Neapoli je místem, kde byla vynalezena pizza Margherita, a během Vánoc nabízí speciální menu s tradičními neapolskými vánočními pokrmy.
Pokud máte štěstí a plánujete cestu do Itálie během sváteční sezóny, nezapomeňte navštívit vánoční trhy, kde můžete ochutnat mnoho z těchto vánočních pokrmů přímo na ulici.
Domácí italské vánoční recepty
Pokud chcete přinést trochu italské vánoční tradice do své domácnosti, zde jsou některé recepty, které můžete vyzkoušet:
- Panettone – Tento sladký vánoční chlebíček je trochu náročný na přípravu, ale výsledek stojí za to. Budete potřebovat mouku, cukr, vejce, máslo, droždí, sušené ovoce a kandované ovoce.
- Tortellini in brodo – Tento pokrm je kombinací domácích tortellini plněných masem a servírovaných v horkém masovém vývaru. Potřebujete mouku, vejce, hovězí maso, vepřové maso, parmazán a další suroviny pro vývar.
- Struffoli – Tyto malé kuličky z těsta jsou smažené a obalené v medu. Budete potřebovat mouku, cukr, vejce, máslo, droždí a med.
Tipy pro užití italského vánočního jídla
Při požití italského vánočního jídla je důležité mít na paměti následující tipy:
- Vánoční pokrmy jsou v Itálii obvykle těžké a bohaté, takže se snažte jíst pomalu a vychutnávat si každý sousto.
- Mnoho italských vánočních pokrmů je sladkých, takže pokud máte rádi vína, měli byste zvolit víno, které dobře doplňuje sladké chutě, jako je moscatel nebo passito.
- Vánoční jídlo je v Itálii rodinnou záležitostí. Pokud se vám naskytne příležitost strávit Vánoce s italskou rodinou, určitě to udělejte!
Italské vánoční jídlo je bohaté, chutné a plné tradice. Ať už jste ve světě kdekoli, existuje mnoho způsobů, jak si vychutnat italské vánoční pokrmy a přinést kousek italské vánoční tradice do svého domova.