Španělsko fiesta

ŠPANĚLSKÉ FIESTY: KDE A KDY JE ZAŽÍT – ČÁST 1

Španělsko je země plná života, barev a tradic, které jsou nejlépe viditelné během četných fiest, jež se konají po celý rok. Fiesty, což je španělské slovo pro svátky nebo festivaly, jsou hluboko zakořeněné v španělské kultuře a představují nezapomenutelný zážitek pro návštěvníky.

Jednou z nejvýznamnějších a nejdojemnějších fiest je Semana Santa neboli Svatý týden, který se koná na jaře po celém Španělsku, ale nejznámější jsou průvody v Seville a Malaze. Semana Santa je hluboce náboženský festival, kdy se ulicemi měst a vesnic nosí bohatě zdobené platformy se sochami znázorňujícími scény z Ježíšova utrpení a smrti. Na tuto dobu roku je vhodné si rezervovat ubytování dopředu, jelikož mnoho lidí z celého světa přijíždí zažít tento hluboce duchovní zážitek.

Dalším světově proslulým festivalem je La Tomatina, která se koná poslední středu v srpnu v městě Buñol nedaleko Valencie. Tento festival je známý tím, že se na hlavním náměstí města koná obří bitva rajčaty. Původně se jednalo o spontánní událost, kdy se skupina přátel začala na konci 40. let minulého století házet rajčaty. Dnes se toto městečko na jeden den promění v námoří červené kaše a všichni účastníci jsou od hlavy až k patě potřísněni rajčaty. Bez ohledu na to, zda se do bitvy zapojíte, nebo jen budete sledovat, je to zaručeně nezapomenutelný zážitek.

Jednou z nejznámějších a nejkontroverznějších fiest je San Fermín v Pamploně, která je známá svým nebezpečným během s býky. Tato fiesta, která se koná od 6. do 14. července, přiláká návštěvníky z celého světa, ať už chtějí sami běžet před býky, nebo jen sledovat tento adrenalinový závod z bezpečí.

Ale San Fermín není jen o běhu s býky. Celý týden je město plné hudby, tance, průvodů a dalších slavností, které stojí za to vidět.

Fiesty jsou neoddělitelnou součástí španělské kultury a jsou skvělým způsobem, jak se seznámit s jejím bohatým dědictvím a tradicemi. Ať už se rozhodnete navštívit kteroukoli z těchto fiest, jistě budete mít nezapomenutelný zážitek plný hudby, tance, jídla a radosti. Příště se podíváme na méně známé, ale rozhodně ne méně vzrušující španělské fiesty, které stojí za návštěvu.