Chorvatská kuchyně

Ráj pro gurmány: Nejlepší regionální kuchyně a vína v Chorvatsku

Chorvatsko je země známá svými krásnými plážemi, historickými městy a nádhernými národními parky. Ale má mnohem víc co nabídnout – zejména pro gurmány. Chorvatská kuchyně je rozmanitá a každý region má své vlastní speciality. Přidáte-li k tomu bohatou vínnou kulturu, máte před sebou gurmánský ráj.

Dalmácie

Jižní region Dalmácie je proslulý svými mořskými plody. Tuna, štika, sardinky a mušle jsou zde na denním pořádku a často se servírují svěže, jen s trochou olivového oleje a citrónu. Dalmácie je také domovem proslulého pršutu a sýra paški sir z ostrova Pag.

Pokud jde o vína, Dalmácie je známá svým silným a plným červeným vínem Dingač, které se pěstuje na strmých svazích poloostrova Pelješac. Další skvělou volbou je svěží a aromatické bílé víno Pošip z ostrova Korčula.

Istrie a Kvarner

Severozápadní poloostrov Istrie je známý svými vynikajícími olivovými oleji a svými bílými tartufy, které patří k nejlepším na světě. Místní kuchyně je silně ovlivněna italskou gastronomií a nabízí širokou škálu těstovin, rižot a pizz.

V této oblasti se také pěstuje autochtonní hroznové odrůdy Malvazija a Teran, které dávají vzniknout aromatickým bílým, resp. červeným vínům.

Slavonie

Východní region Slavonie je zemědělské srdce Chorvatska. Zde naleznete bohaté masité pokrmy, jako je kulen, pikantní salám z vepřového masa, a čobanac, silný guláš z divočiny. Slavonie je také známá svými paprikami a výrobou paprikového koření.

Co se týče vín, Ilok je považován za nejlepší vinařskou oblast Slavonie. Známé je především pro svá aromatická a svěží bílá vína z odrůdy Grasevina.

Základní doporučení

Ať už jste milovníkem mořských plodů, masitých pokrmů nebo vynikajících vín, v Chorvatsku najdete vše, co hledáte. Nezapomeňte vyzkoušet místní speciality a užít si širokou paletu chutí, které Chorvatsko nabízí.

Důležité je také vědět, že Chorvatsko je země s bohatou tradicí malých rodinných vináren. Proto při návštěvě nezapomeňte ochutnat místní vína přímo od výrobců.

Chorvatská kuchyně je pravým gurmánským rájem. Kdo jednou ochutná, jistě se rád vrátí. Nejen kvůli úchvatné přírodě a pohostinnosti místních lidí, ale také kvůli nezapomenutelným gastronomickým zážitkům.